Reducerile bugetare propuse de Guvern ar putea desființa Parchete cu totul, susțin procurorii. Dacă ordonanța de urgență s-ar aplica instituțiilor din sistemul judiciar vor fi parchete care vor fi desființate de facto sau vor funcționa cu unul sau doi procurori, reclamă magistrații, ceea ce ar produce grave perturbări în activitatea de urmărire penală. Ei cer ca actul normativ preconizat a fi adoptat, cel care, printre altele, va bloca locurile vacantate din administrația centrală, să nu fie aplicat instituțiilor din cadrul sistemului judiciar.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție atrage atenția că unele dispoziții ale proiectului de act normativ propus pot genera disfuncționalități majore în activitatea parchetelor.
Cum ar fi organizarea internă a instituțiilor din cadrul sistemului judiciar care este reglementată prin legi și ordonanțe de organizare și funcționare, cele mai importante dintre acestea fiind Legile nr. 303/2022 și nr. 304/2022, a căror adoptare a constituit atât îndeplinirea unuia dintre jaloanele Planului Național de Redresare și Reziliență, cât și principalul argument pentru ridicarea MCV.
Citiți AICI comunicatul oficial al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
„Aplicarea acestor dispoziții în cazul parchetelor ar crea premisele unui blocaj în activitatea judiciară, cunoscute fiind dificultățile cu care acestea se confruntă (nenumărate parchete au posturi vacante şi/sau au înregistrat o încărcătură pe procuror peste media națională)”, spun reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În prezent la nivelul parchetelor sunt vacante 903 posturi de procuror, dintr-un total de 3.040 posturi, reprezentând un procent de 29,70%.
“În situația adoptării măsurilor preconizate, vor fi parchete care vor fi desființate de facto sau vor funcționa cu unul sau doi procurori, fiind imposibilă asigurarea activității acestora cu respectarea tuturor exigențelor impuse de statul de drept.
După cum bine se cunoaște, există unități de parchet unde toate posturile de procuror sunt vacante, precum Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăței.
În perioada imediat următoare și alte unități de parchet vor fi în situația de a nu mai avea niciun procuror în schemă. În cazul acestor parchete, aplicarea dispozițiilor ordonanței de urgență ar echivala cu desființarea de facto a acestor unități, aspect care ar duce la încălcarea dispozițiilor art. 100 alin. 1 din Legea nr. 304/2004 care prevede că pe lângă fiecare instanță să funcționeze o unitate de parchet”, exemplifică procurorii.
Există inclusiv parchete de pe lângă tribunale, precum Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila și Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, care au în competență investigarea unor infracțiuni de o gravitate deosebită, precum cele de omor, evaziune fiscală, spălarea banilor și infracțiuni de corupție, funcționează în acest moment cu un sigur procuror în schemă.
„Perpetuarea acestei situaţii va determina imposibilitatea gestionării unor fenomene infracţionale grave”, avertizează procurorii PICCJ.
Sunt unități de parchet care funcționează cu un singur procuror în schemă, precum Parchetul de pe lângă judecătoriile Moldova Nouă, Făget, Gheorghieni, Darabani, Dorohoi, Moreni, Pătârlagele, Râmnicu-Sărat, Mizil, Brezoi, Bălcești, Carei, Adjud, Vânju Mare, Strehaia, Babadag, Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației, Zimnicea, Onești, Mediaș.
Totodată, un număr semnificativ de parchete funcționează cu mai puțin de jumătate din personalul aferent schemelor de personal actuale (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, Parchetul de pe lângă Tribunalele Alba, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Mehedinți, Olt, Galați, Brăila, Vrancea, Vaslui, Satu Mare, Arad, Caraș Severin), încheie procurorii.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a înaintat Ministrului Justiției o adresă prin care solicită ca actul normativ preconizat a fi adoptat să nu fie aplicat instituțiilor din cadrul sistemului judiciar.